Dvanásti lídri EÚ vyzývajú na výraznejšiu dereguláciu trhov

21.02.2012 Celý región

Londýn 20. februára (TASR) - Dvanásti predsedovia vlád krajín Európskej únie (EÚ) dnes vyzvali na výraznejšiu liberalizáciu v rámci jednotného trhu s cieľom posilniť ekonomický rast v EÚ a pomôcť regiónu dostať sa zo súčasného hospodárskeho útlmu.

Lídri 12 krajín dnes poslali predsedovi Európskej komisie (EK) Josému Manuelovi Barrosovi a predsedovi Európskej rady Hermanovi Van Rompuymu otvorený list, v ktorom vyzývajú na dereguláciu v oblasti služieb, výskumu a energetiky a na posilnenie obchodných vzťahov s rýchlorastúcimi ekonomikami ako Čína, Rusko a Južná Amerika, ale aj s USA.

Výzva lídrov 12 štátov EÚ prichádza práve v čase, keď v Bruseli rokujú ministri financií eurozóny o poskytnutí druhého záchranného balíka Grécku výmenou za tvrdé úsporné opatrenia a pred marcovým summitom EÚ. Pritom v Európe rastú obavy, že práve drastické úsporné opatrenia brzdia hospodársky rast.

\"Rast ekonomiky sa zastavil. Nezamestnanosť rastie a obyvatelia a podniky čelia najhorším podmienkam za posledné roky. Musíme konať urýchlene, na národnej aj európskej úrovni, s cieľom odstrániť bariéry, ktoré znižujú našu konkurencieschopnosť,\" uvádza sa v liste, ktorý podpísali predsedovia vlád Británie, Írska, Holandska, Talianska, Španielska, Estónska, Lotyšska, Českej republiky, Poľska, Slovenska, Fínska a Švédska, pričom zároveň vyzvali na ukončenie protekcionizmu v obchodných vzťahoch.

Okrem toho navrhli, aby sa banky, ktoré sa dostanú do finančných ťažkostí, nechali padnúť. Súčasný systém podľa nich poškodzuje jednotný trh a rozsah garancií brániacich pádu bánk v problémoch by sa mal obmedziť. Ako dodali, banky, nie daňoví poplatníci, by mali niesť zodpovednosť za prijímané riziká.

Informovala o tom agentúra AP.
 

Vyberte región